Schimbarea dinților de lapte

Sfaturi utile pentru dinți sănătoși
25/03/2020
Consecințele fumatului asupra danturii
27/04/2020
Sfaturi utile pentru dinți sănătoși
25/03/2020
Consecințele fumatului asupra danturii
27/04/2020
Show all

Schimbarea dinților de lapte

Schimbarea dinților de lapte

Trecem printr-o perioadă grea, perioadă în care e greu să ajungeți cu cel mic la medicul stomatolog. De aceea am pregătit câteva informații utile despre schimbarea dințișorilor celui mic.

Cu toții am trecut prin perioada copilăriei și toți am trecut prin procesul de schimbare a danturii. Această transformare este naturală și nu trebuie să ne îngrijoreze. Pentru a fi siguri că dinții celui mic se dezvoltă corect, este recomandat să mergeți cu el la medicul stomatolog.

Dinții de lapte sunt dinți temporari și cad în copilărie, ei fiind înlocuiți de dinții permanenți. Primii dinți de lapte cad în jurul vârstei de 6 ani și ultimii în jurul vârstei de 12 ani.  S-a observat că fetele își pierd mai repede dinții temporari decât băieții.

Dentiția temporară este formată din 20 de dinți, câte 10 pe fiecare arcadă. Aceștea vor cădea treptat și vor fi înlocuiți de dinți permanenți, dentiție alcătuită din 32 de dinți

În general, schimbarea dinților nu este însoțită de durere, mai ales dacă are loc natural.  Atunci când dinții permanenți sunt formați și se pregătesc să erupă, aceștia dizolvă rădăcina celor temporari, deci căderea nu ar trebui să provoace discomfort.  Însă, după apariția dentiției permanente sau în timpul erupției, gingia se poate inflama și pot apărea mâncărimi sau dureri.

De obicei, ordinea în care dinții de lapte cad este și ordinea în care cei permanenți cresc:

  • Incisivii centrali – 6-7 ani
  • Incisivii laterali – 7-8 ani
  • Caninii – 9-11 ani
  • Molarii primari – 10-12 ani
  • Molarii secundari – 10-12 ani

După scoaterea sau căderea unui dințișor, copilul necesită o igienă orală adecvată, astfel încât să se evite riscul infecțiilor sau al altor complicații. Asigură-te că:

– se spală pe dinți de cel putin 2 ori pe zi și că o face corect; ajută-l, dacă este nevoie;

– se clătește cu puțină apa de gură, pentru a dezinfecta zona și a calma hemoragiile;

– consumul de dulciuri și prăjituri sau produse cu zahăr este limitat și nu mai mănâncă prea multe alimente între mesele principale;

– merge periodic la dentist, pentru controale de rutină.

Revenind la erupția dinților definitivi, este important să știți că nu toți dinții definitivi înlocuiesc câte un dinte de lapte. Aici ne referim la dinți permanenti crescuți în spatele celor de lapte. Primul molar permanent erupe în această zonă în jurul vârstei de 6 ani, când sunt prezenți și molării de lapte, motiv pentru care poate fi ușor confundat cu un dinte temporar.

Pentru a evita problemele dentare din perioada schimbării dinților de lapte, este indicat să mergi cu cel mic la controale de rutină periodice!

Clinica New Dent pune la dispoziția pacienților servicii complete excepționale utilizând cele mai moderne tehnologii în domeniu. Medicii vă stau la dispoziție pentru a vă reda zâmbetul dorit.

Clinica New Dent
str. Cernăți nr.1A Suceava
nr. 0330.401166