Consecințele fumatului asupra danturii

Schimbarea dinților de lapte
04/04/2020
Tehnologie dentară digitală- Scanner-ul intraoral
30/12/2020
Schimbarea dinților de lapte
04/04/2020
Tehnologie dentară digitală- Scanner-ul intraoral
30/12/2020
Show all

Consecințele fumatului asupra danturii

Stop smoking now

Știm cu toții că riscurile fumatului asupra sănătăţii sunt multe şi grave. Efectele fumatului asupra sănătăţii au fost intuite şi descrise încă de acum câteva secole. Fumatul este cel mai important factor de risc pentru bolile obstructive pulmonare cronice. Consumul de tutun se asociază cu o creştere a incidenţei bolilor cardiovasculare.

Deși fumatul este mult mai cunoscut pentru afecțiunile pe care le dă în sfera aparatului respirator sau al celui cardio-vascular, el are efecte nefaste și asupra aparatului dento-maxilar.

Nicotina reduce fluxul de sânge, din acest motiv gingiile sunt afectate. În prima fază disconfortul poate fi mic, gingiile devin roșii, umflate și sîngerează ușor. Așa se manifestă gingivita. Netratată, aceasta poate conduce la boala paradontală (paradontoza) care se manifestă la nivelul osului alveolar (osul maxilarului) și al țesuturilor care înconjoară și susțin dinții. Fără acest suport, dinții devin slăbiți, încep să se miște și în cele din urmă ajung să cadă. Boala paradontală este principala cauză a pierderii dinților la adulți.

Gingivită

Efectele fumatului asupra dinților:

  1. Gingivită
  2. Determină formarea de placă bacteriană și tartru, favorizând parodontoză
  3. Crește riscul aparițiilor cariilor
  4. Apariția petelor și a îngălbenirii dinților
  5. Favorizează aparția cancerului oral
  6. Cauzează mirosul neplăcut al gurii
  7. Reducerea fluxului sangvin în cavitatea bucală
  8. Vindecare întârziată după extracții dentare și alte intervenții chirurgicale orale (ca de exemplu implantul dentar)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră consumul de tutun cel mai important factor de risc pentru starea de sănătate precară a populaţiei.

Vestea bună pentru fumători este că, de cele mai multe ori, lucrurile se pot îmbunătăți considerabil dacă se renunță la fumat. Dacă nu se întamplă acest lucru, fumătorii trebuie să știe că pentru ei, igiena orală trebuie să fie mult mai riguroasă decât pentru nefumători și, de asemenea, vizitele de rutină și pentru curățarea profesională trebuie să se întâmple la fiecare 3 luni, adică mai des decât pentru un nefumător.

Printr-un stil de viață sănătos avem grijă și de sătătatea dentară, astfel putem să ne menținem zâmbetul frumos.

Clinica New Dent
Str. Cernăți nr.1A Suceava
Nr. 0330.401166

Clinica New Dent pune la dispoziția pacienților servicii complete excepționale utilizând cele mai moderne tehnologii în domeniu. Medici vă stau la dispoziție pentru a vă reda zâmbetul dorit.

Spune STOP fumatului!