Gingivita- cauze, simptome, tratament

New year, New smile
23/01/2019
Implantul dentar Partea a 2-a: DANTURĂ ÎNTR-O SINGURĂ ZI ( all on 4/ all on 6)
19/04/2019
New year, New smile
23/01/2019
Implantul dentar Partea a 2-a: DANTURĂ ÎNTR-O SINGURĂ ZI ( all on 4/ all on 6)
19/04/2019
Show all

Gingivita- cauze, simptome, tratament

Gingivita este o formă de boală a gingiilor care se întâmplă atunci când placa bacteriană, o peliculă lipicioasă care conține bacterii, se acumulează pe dinți și provoacă inflamarea țesutului gingival. Placheta produce toxine care irită gingiile. Acest lucru poate provoca inflamarea gingiilor, făcându-le roșii sau umflate provocând sângerări.

 Semnele și simptomele gingivitei includ:

  1. Umflarea gingiilor
  2. Gingii roșii sau roșii întunecate
  3. Gingii care sângerează atunci când vă periați
  4. Respirație urât mirositoare

          Cauze

Cea mai frecventă cauză a gingivitei este igiena orală deficitară care favorizează formarea plăcii bacteriene pe dinți provocând inflamarea țesuturilor din din jurul dinților.

          Iată cum poate duce placa bacteriană la gingivită:

Placa bacteriană se formează pe dinți. Aceasta este o peliculă invizibilă, lipicioasă, compusă în principal din bacterii care se formează pe dinți atunci când amidonul și zaharurile din alimente interacționează cu bacteriile care se găsesc în mod normal în gură.

Placa bacteriană se transformă în tartru. Tartrul se poate forma la nivelul dinților dar si subgingival provocând iritații gingiei, el putând fi îndepărtat de medicul dentist printr-o curățare dentară profesională.

Cu cât placa și tartrul rămân mai mult pe dinți, cu atât mai mult ele irită gingia. Cu timpul, gingiile devin umflate și încep să sângereze. Este posibil să apară și carii dentare.

Dacă nu este tratată, gingivita duce la complicații:

  1. Durere sau sensibilitate la nivelul dnților,
  2. Respirație urât mirositoare,
  3. Carii dentare
  4. Abces sau infecție în os
  5. Parodontită, o afecțiune mai gravă care poate duce la pierderea osului și a dinților.

        Diagnostic

Un medic dentist va verifica simptomele, prezența/absența plăcii bacteriene și a tartrului și măsurarea pungilor parodontale din jurul unui dinte. De asemenea, poate fi recomandat să se facă și radiografii dentare.

      Tratament

Dacă diagnosticul se face mai devreme și dacă tratamentul este prompt și adecvat, gingivita poate avea un tratament cu succes. Tratamentul implică îngrijirea de către un medic dentist, dar și procedurile de îngrijire efectuate de pacient la domiciliu.

      Îngrijirea dentară profesională

Îngrijirea dentară profesională (igină dentară) constă în îndepărtarea tartrului  și a plăcii bacteriene (detartraj).  Acest lucru poate fi inconfortabil, mai ales dacă acumularea de tartru este extinsă sau gingiile sunt foarte sensibile. Pentru a elimina orice neplăcere în timpul tratamentului se poate utiliza anestezia locală, cea clasică sau cea computerizată.

Medicul dentist va explica importanța igienei orale, modalitatea de periere și folosirea eficientă a aței dentare.

Pot fi recomandate întâlniri ulterioare pentru o iginea profesională mai frecventă, dacă este necesar.

Unele probleme dentare, cum ar fi dinții strâmbi, coroanele sau punțile neadaptate corect, pot face mai dificilă igiena orală, ceea ce duce la depuneri de tartru și iritarea gingiilor.

 

        Igiena dentară de acasă

Sfaturii pentru o igineă corectă:

1. Periați dinții cel puțin de două ori pe zi, timp de 2 minute.

2. Utilizați ața dentară

3. Clătiți regulat gura cu o apă de gură antiseptică.

Un medic dentist poate recomanda o periuță și o apă de gură potrivită.

Clinica New Dent nu oferă doar servicii de igienă dentară, ci pun la dispoziția pacienților servicii complete excepționale utilizând cele mai moderne tehnologii în domeniu. Medicii vă stau la dispoziție pentru a vă reda zâmbetul dorit.

Clinica New Dent

str. Cernăți nr.1A Suceava

nr. 0330.401166